JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 13 juli 2020 VECKA 29

Även om inga företag nämns av den australiska regeringen så stoppas bland annat Huawei och ZTE från att delta i utbyggnaden av landets 5G-nät. Huawei har bekräftat tolkningen i ett tweet.

I USA har de kinesiska telekomleverantörerna länge ansetts gå den kinesiska regeringens ärenden även om det saknats hårda bevis. I förra veckan stoppades de i princip i USA när senaten och representanthuset enades om en kompromiss som innebar att landets myndigheter inte får handla från ett antal kinesiska telekomföretag inklusive Huawei och ZTE. Dessutom gäller samma regler för företag med statligt finansierade projekt.

Även i Australien hänvisar myndigheterna till landets säkerhet (länk). Med 5G kommer dagens uppdelning mellan corenätet och radionätet att försvinna. En konsekvens av det är att det blir enklare att attackera funktioner i corenätet från enheter som kopplas upp via radionätet, påpekar myndigheterna. 

Därmed ställs större krav på 5G-näten att skydda de delar som idag finns i corenätet inklusive användarnas identiteter, autentisering, routing av trafiken och fakturering.

Leverantörer som kan misstänkas vara påverkade av icke australiska myndigheter utgör därmed en svag länk när det gäller säkerheten i det kommande 5G-nätet. I praktiken innebär det att kinesiska leverantörer stängs ute, vilket Huawei bekräftat i ett tweet.
 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)