JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 4 juni 2020 VECKA 23

Den största premiumtelefonen under andra kvartalet i Indien var för första gången kinesiska Oneplus. Samsung fick se sig besegrat.

Den utgående modellen Oneplus 5 sålde bra i första halvan av kvartalet, och den nya modellen Oneplus 6 gjorde succé i den andra – den sålde ensam nästan lika mycket som Samsungs totala premiumsortiment under hela kvartalet. 

Slutsiffrorna för Q2 blev 14 procent till Apple, 34 procent till Samsung och 40 procent till Oneplus, varav 30 till Oneplus 6. Övriga procent går till bland annat Huawei, Vivo, Nokia och LG.

Det är inte säkert att Oneplus behåller ledartröjan eftersom kvartalssiffrorna varierar våldsamt. Under Q3 2017 låg de tre nästan lika. Kvartalet efter hade Apple drygt 45 procent och var lika stort som de andra två tillsammans. Första kvartalet i år var proportionerna desamma men den här gången med Samsung i topp.

Statistiken kommer från marknadsundersökningsföretaget Counterpoint Research.

Oneplus säljer huvudsakligen premiummobiler. Gränsen för sådana i Counterpoints statistik går vid 30 000 rupier, cirka 3 800 kronor. Över alla mobilsegment sammanlagt är Samsung fortarande största märket i Indien.

I premiumsegmentet i Indien växlar ledningen som i en bra hästkapplöpning. Klicka för större bild!

Enligt Androidcentral är Oneplus stark i Indien av det enkla skälet att den är den billigaste telefonen i den högsta prestandaklassen.

Svenska tidningen Mobil beskriver Oneplus som ”riktigt fina telefoner med flaggskeppsprestanda, men som i regel kostar ett par tusenlappar mindre än flaggskeppen från exempelvis Samsung”.

En Galaxy S9 Plus har samma Snapdragonprocessor och med motsvarande parametrar kostar den 60 000 rupier mot 35 000 ruper för Oneplus 6. I Sverige kostar de 6 300 respektive 11 000 kronor. En Iphone X kostar 13 000 kronor.

Det är prisskillnader som är relevant även för svenska plånböcker. Och för indiska kan de vara helt avgörande.

Företaget Oneplus ägs av Oppo som i sin tur ägs av BBK. Mobilmärkena Vivo, Realme, Oppo och Oneplus ägs alla direkt eller indirekt av BBK.


FOTNOT
Denna artikel kom till på ett ovanligt sätt. Vår systersajt etn.fi publicerade en nyhet om Oneplus och fick plötsligt extremt mycket trafik. På etn.se gav vi på jakt efter en aktuell nyhet om Oneplus för att kunna undersöka om det finns en motsvarande ”Oneplus”-effekt här. Läsarstormen i Finland dominerades av Androidtelefoner i allmänhet och Oneplus-telefoner i synnerhet. Kanske tipsar Oneplus-telefoner sina ägare om nyheter om sig sig själva? 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)