JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

EU-kommissionen väljer Finland som koordinator för ett storslaget projektet att bygga ett EU-ekosystem för batterier grundat på återvinning.

Finland erbjuds att koordinera EU:s  industrirelaterade forskning inom batteriåtervinning. 

Om två kan EU ha en batterimarknad värd 2,5 biljoner kronor. Den måste vara hållbar, anser EU-kommissionen. Det kräver att den är strukturerad för återvinning i alla delar av kedjan, från material till tilämpningar och slutprodukter.. Finland är landet med kompetens att utforma den processen.

Projektet leds av gruvbolaget Outotec, universitetet i Aalto och Business Finland.

Forskning och kommersialisering inom litiumbatterier har tagit ett rejält kliv framåt under de senaste åren, enligt Business Finland som i början av året lanserade programmet Batteries from Finland som har ambitionen att göra Finland till ett ledande land för batteriåtervinning.   

– Finska företag och forskargrupper har ordentligt med kunskap särkilt inom områdena batterimineraler och tillämpningar, säger Jarmo Heinone på Business Finland.

EU-kommisionen har skrivit en aktionsplan kallad European Strategic Action Plan for Batteries och förbereder ett forskningspilotprojekt inom batteriåtervinning med målet att återanvända en så stor andel av råmaterialen som möjligt.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus