JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tyskland kräver bevis innan Huawei-bojkott

Chefen för den tyska säkerhetsmyndigheten BSI säger till tidningen Der Spiegel att han behöver bevis på att det existerar säkerhetsrisker innan han rekommendererar att Huawei utestängs som 5G-leverantör.

Huawei har på olika sätt portförbjudits från den kommande 5G-infrastrukturen av bland annat USA, Australien och Nya Zeeland. Motiveringen är att Huawei, ZTE och andra kinesiska telekomföretag är säkerhetsrisker som kan användas av Kina för spionage.

Konkurrenten Cisco och en rapport från den amerikanska kongressen varnade för Huawei som en säkerhetsrisk redan år 2012. Idag kampanjar USA:s regering för att Huawei ska väljas bort av amerikanska myndigheter och privatpersoner. USA försöker också övertala alla sina allierade att fatta samma beslut.  Såväl Deutsche Telekom, Vodafone som Telefónica använder Huawei-utrusning i sina nät idag.

– För så allvarliga beslut som ett förbud behövs bevis, säger Arne Schönbohm, chef för Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik, till tidningen Der Spiegel.

Huawei försöker möta anklagelserna genom att vara öppen med sin teknik. I november öppnade företaget ett labb i Bonn, där tyska kunder bland annat kan undersöka källkoden till Huaweis produkter. Enligt Arne Schönbohm är den modellen något som andra leverantörer gärna kunde efterlikna.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)