JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Två miljarder dollar satsar IBM i delstaten New York för att utveckla nya generationer hårdvara för artificiella neuronnät fram till år 2025. Målet sägs vara tusen gånger bättre prestanda än idag.

Det har länge puttrat flera spännande AI-hårdvaruprojekt på amerikanska IBM. Nu gör företaget slag i saken och satsar två miljarder dollar på att driva några av dem mot kommersialisering.

De tre gröna prickarna representerar IBM-teknik som ska utvecklas. I tur och ordning är de konventionell digital hårdvara med sänkt precision, en första generation analog hårdvara samt analog hårdvara i nya material.

IBM Reseach AI Hardware Center läggs vid Suny Polytechnic Institute i Albany som redan är en viktig IBM-partner i delstaten New York. En del av resurserna läggs vid andra IBM-verksamheter i samma delstat: Armonk, Yorktown Heights och Poughkeepsie.

Gott om partners har IBM fått med sig i en satsning som spretar åt många håll: Samsung för tillverkning och forskning, Mellanox för förbindning och Synopsys för såväl IP som mjukvara, emulering, och prototypning. Partners för nya material är Applied Materials och Tokyo Electron Limited (TEL)

New York bidrar med 300 miljoner dollar. Delstaten tror på hundratals direkta arbetstillfällen och att områdets attraktionskraft ska öka för ytterligare AI-satsningar.

Under förra året släppte IBM flera spännande projektuppdateringar inom AI-området. Den gemensamma nämnaren är artificiella neuonnät. 

Utöver digitala lösningar arbetar IBM med analog teknik, neuromorf teknik och med kvantteknik. Projekten tittar på AI-hårdvara både för edge och server. Några begrepp som snurrar i forskningsrapporterna är memristorer, analogt minne, cortical learning och approximativa beräkningar.

Dessutom samarbetar IBM med till exempel Nvida om neuronberäkningar på det företagets grafikprocessorer. Och så publicerar IBM regelbundet ledande forskning kring AI-mjukvara.

I fjol presenterade företaget en analog lösning och en konventionell digital lösning båda lovandes stora steg framåt i prestanda både för träning (programmering) och inferensdragning (användning). 

Redan innan den nya AI-vågen arbetade företaget med neuonnätshårdvara till och från åtminstone sedan tidigt 90-tal i projekt kallade Zisc, Synapse och Truenorth

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)