JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung går med i MPEG-utmanaren

Mobiljätten Samsung går med i styrelsen för Alliance for Open Media, som tar fram ett gratis öppenkodsalternativ till patentpoolen MPEG LA och dess video- och ljudkodningsteknik.

Samsung stöder sedan tidigare den konkurrerande standardem HEVC i sin kamera NX-1.

– Det ska bli spännande att vara medlem i AOM och vi hoppas vi kan hjälpa till att hitta fler möjligheter att använda öppen källkod och AV1 i tjänster online och på olika plattformar, kommenterar Samsung.

Den uppenbara tolkningen av att Samsung blir medlem är att företaget åtminstone överväger att stödja AOM:s första standard AV1 i sina telefoner.

AOM bildades år 2015 och spikade AV1 för exakt ett år sedan. Ordföranden för den konkurrerande organisationen MPEG LA beskriver AV1 som dödsstöten för all vidare utveckling av videokodning

Andra hoppas att öppenheten och att det inte finns ekonomiska intressen i att skruva standarden åt olika håll, tvärtom kommer att höja kvaliteten och öppna nya möjligheter. 

MPEG LA har definerat de stora standarderna för multimediakodning sedan 90-talet. Försöken att bygga ett öppet videoformat vid sidan av MPEG är nästan lika gamla.

Chansen till inbrytning kom till slut när MPEG LA misslyckades med att samla alla patentägare till en gemensam pool för videokodningstekniken HEVC. Utvecklingen frös fast allteftersom tiden gick, och det aldrig gavs några garantier om samma enkla licenseringsprocess som rått för MPEG LA:s tidigare standarder.

I styrelsen för AOM sitter sedan tidigare Google, Apple, Amazon, Facebook, Intel, Netflix, Microsoft, IBM, Mozilla, Arm, Cisco och Nvidia. Stöd för AV1 i halvledare beräknas finnas år 2020.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)