JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 6 juni 2020 VECKA 23

I sista minuten stoppade EU:s kommitté för trafikfrågor i måndags ett förslag om att göra 802.11p till standard för kommunikation mellan fordon och fordon men också mellan fordon och infrastruktur, ofta kallat V2X. Blickarna riktas istället mot 5G.

EU-kommissionen har under många år förordat wifi som standard för V2X men i bakgrunden har mobilnätet vuxit fram som ett allt hetare alternativ. Branschorganisationen 3GPP har tagit fram en speciell variant för fordonsområdet kallat C-V2X som fungerar i LTE-näten men också i de kommande 5G-näten.

Kommittén som skulle fatta beslut i frågan i måndags påpekar att wifi är kontraproduktivt med tanke på att EU hoppas på att de nya möjligheter som 5G öppnar ska bidra till att skapa tillväxt.

Nyhetsbyrån Reuters lyfter också fram en annan aspekt på frågan, att bilföretagen valt sida. Wifi skulle enligt Reuters gynna Volkswagen och Renault på bekostnad av Daimler, Ford och PSA som håller på 5G.

Parlamentet ska rösta om standard för V2X den 17 april och det krävs en majoritet för att stoppa förslaget. Reuters har dock ingen prognos för vad utfallet kan bli. Går det igenom ska även Europeiska rådet godkänna det.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)