JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Utbyggnaden av 5G går allt fortare vilket fått Ericsson att justera upp sin prognos. Nu spår företaget att det kommer att finnas 1,9 miljarder 5G-abonnemang och att 45 procent av världens befolkning kommer att ha 5G-täckning år 2024. Siffrorna framgår av den uppdaterade versionen av Ericsson Mobility Report.

Tillväxten drivs av att alla stjärnor står rätt: Ericsson med konkurrenter har ett brett sortiment av infrastrukturprodukter, operatörerna är ivriga att bygga, det finns chipset och under året kommer en rad mobiler som stödjer 5G.

Den förra upplagan släpptes i november 2018 och spådde att antalet 5G-abonnmang skulla vara 1,5 miljarder år 2024. Nu tror Ericsson på 1,9 miljarder, en ökning med 27 procent. Slår prognosen in kommer ungefär 35 procent av all mobiltrafik att gå via 5G om fem år.

Ser man till olika regioner går det snabbast i Nordamerika, där 63 procent av abonnemangen kommmer att vara 5G år 2024. I nordöstra Asien stannar siffran på 47 procent, medan Europa får jumboplatsen med 40 prcent.

Även den prognostiserade yttäckningen är större än förra gången. Ericsson spår att minst 45 procent av befolkningen bor där det finns 5G-nät. Faktiskt kan siffran bli hela 65 procent år 2024 i och med att det i många fall är möjligt för operatörerna att köra 5G i befintliga LTE-band.

Hela rapporten finns här (länk).

MER LÄSNING: