JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stämning: Kinesiska kopior av amerikansk lidar

Amerikanska lidarpionjären Velodyne anklagar kinesiska Hesai och Suteng Robosense för att sälja kopior av dess lidar, en populär typ av sensor för självkörande fordon. 

De två företagen stäms för patentintrång i District Court for the Northern District of California. En lidar av det här slaget används i självkörande fordon för att 3D-kartlägga trafikmiljön kring fordonet. 

För att göra patentintrång räcker det normalt att du säljer en patenterad teknik, oavsett om du sneglat på konkurrentens lösningar eller inte. I det här fallet har dock Robosense och Hesai bokstavligen skruvat sönder bland annat Velodynes lidar VLP-16, kopierat teknik och satt egna produkter på marknaden. I alla fall om man får tro Velodynes stämning. 

Stämningen gäller klassiska lidar med lasrar och ljussensorer monterade på en roterande anordning. Den skjuter ut ljuspulser i en riktning i taget och mäter reflektionen. På så vis uppdaterar den varv för varv en 3D-punktkarta av trafikmiljön runt fordonet.

Velodyne kom tidigt in på marknaden och dess lidar i olika storlekar används eller har använts av de flesta som utvecklar självkörande fordon. Idag får roterande lidar konkurrens från en ny generation billigare lidarsensorer helt utan eller med bara mikromekaniska rörliga detaljer.

Velodyne påpekar att kinesernas kopierande sätter dess affärsverksamhet i fara. De två företagen inkräktar enligt Velodyne på det amerikanska patentet med nummer 7,969,558 (”High Definition Lidar System”) som beviljades år 2011 till Velodynes grundare David Hall.

Enligt Velodyne känner både Hesai och Robosense till patentet, och har dessutom båda demonterat och kopierat VLP-16. Båda har dessutom satt sina kopior på marknaden. Samtliga deras lidarsensorer inkräktar enligt stämningen på patentet. Robosense hävdar dock att endast ett fåtal av de produkter företaget säljer i USA, berörs av stämningen.

Finska robotbusstillverkaren Sensible är kund till Robosense.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)