JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norden satsar på elflyg

Ett nordisk nätverk med uppgift att driva på utvecklingen av elflyg – The Nordic Network for Electric Aviation (NEA) – har just dragit igång. Nätverket, med elva medlemmar, ska organisera workshops och andra evenemang för att bygga kunskap och relationer i Norden.

– Vi ska vara ett nordiskt nätverk som arbetar brett, med både infrastruktur, industrifrågor och nya affärsmodeller, säger Maria Fiskerud, projektledare för NEA, i ett pressmeddelande.

Elektrifiering av flygplan förväntas minska allt från inköp och drift till underhåll. Det öppnar för nya affärsmodeller för regional punkt-till-punkt-anslutning mellan flera regioner i de nordiska länderna. Det nuvarande trafikflödet är centraliserat till de nordiska huvudstäderna

Det finns redan ett stort antal projekt med fokus på elflygplan i världen, men vanligtvis saknas de utmaningar som nordiska väderförhållanden ger. Till exempel batteriets termiska hantering i kallt klimat.

En annan utmaning är de korta landningsbanorna på regionala flygfält. Korta banor kräver i allmänhet propellerplan med hög vinge och de är känsliga för isbildning.

Till att början med har det nybildade nätverket elva medlemmar: Air Greenland, Avinor, Braathens Regional Airlines, El-fly AS, Finnair, Heart Aerospace, Iceland Air, NISA (Nordic Innovation Sustainable Aviation), Rise, SAS och Swedavia.

Satsningen är finansierad av Nordic Innovation, under Nordiska ministerrådet.

Bild: Heart Aerospace

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)