JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA försöker skrämma Taiwan bojkotta Huawei

De kretsar som taiwanesiska TSMC tillverkar åt Huawei går direkt in i missiler riktade mot Taiwan – det är ett av de argument USA använder för att övertyga Taiwan att ansluta sig till USA:s handelsbojkott mot Kina. Uppgiften kommer från affärstidningen Financial Times.

Ett problem med USA:s handelsbojkott av Kina är att få andra länder följer den. Den taiwanesiska chiptillverkaren TSMC är en nyckelaktör som deklarerat att företaget fortsätter att tillverka processorer och andra krestar till storkunden Huawei.

USA har därför under det senaste året upprepade gånger försökt övertala Taiwans regering att införa handelsrestriktioner mot Kina, bland annat genom att begränsa TSMC:s affärer med Huawei. 

Under oktober ska en amerikansk regeringsrepresentant ha sagt till taiwanesiska diplomater i Washington att Huaweis TSMC-tillverkade kretsar går rakt in i missiler riktade mot Taiwan. 

Enligt FT var påståendet inte avsett att tolkas bokstavligt, utan som en illustration av att export till Kina var en säkerhetsrisk för Taiwan.

TSMC har blomstrat under bojkotten eftersom det kunnat ta affärer som amerikanska företag varit tvungna att tacka nej till, enligt Financial Times.

Exporten till Kina motsvarar 20 procent av TSMC:s omsättning, varav ungefär hälften är affärer med Huawei.

Kommentatorer ser inte att USA:s ansträngningar kommer att ha någon effekt, åtminstone inte innan USA:s nästa presidentval i november nästa år.

Samtidigt med uppgifterna om USA:s påtryckningar kommer signaler om att ett handelsavtal mellan USA och Kina kan vara nära förestående. Sådana signaler har dock kommit även tidigare utan resultat.

Det senaste budet är att ett avtal borde kunna komma under november, men det är inte helt säkert, enligt USA:s handelssekreterare Wilbur Ross.

– Kanske det försenas ytterligare, det är fortfarande en möjlighet, säger Wilbur Ross till nyhetsbyrån Bloomberg. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)