JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solcellsbolaget Solibro i konkurs

Uppsalabaserade Solibro slår världsrekord för tunnfilmssolceller. Så lät det i början av förra året. Nu har företaget gått i konkurs.

Solibro, som har sin utveckling i Uppsala, har blivit försatt i konkurs.

Företaget arbetade med så kallad CIGS-teknik, som har fått sin benämning efter de ingående materialen koppar, indium, gallium och selen.

Till skillnad mot Midsummer i Järfälla – som erbjuder flexibla solcellslösningar – har Solibro satsat på att lägga tunnfilm på glas. Därmed blev företagets teknik en direkt konkurrent till kisel, vilket idag är närmast omöjligt att konkurrera med i pris.

Så sent som i början av förra året kommunicerade Solibro ett nytt världsrekord för tunnfilmssolceller. Den nya noteringen lydde då på 18,7 procents verkningsgrad. Det såg Solibro som ett gott betyg på tunnfilmsteknikens konkurrenskraft gentemot kiselbaserade solceller, som dominerar marknaden i dag.

För knappt två veckor sedan kom beskedet att Solibro försatts i konkurs.

Solibro grundat år 2006 av professor Lars Stolt och några av hans medarbetare vid Uppsala universitets Ångström Solar Center, efter mångårig forskning. Vid konkursen ingick bolaget i kinesiska Hanergykoncernen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)