Ett företag som olovligen deponerat giftigt batteriavfall på en byggtomt, har valt att gå i konkurs. Därmed försenas saneringen av tomten.
Skandalen med det dumpade giftiga batteriavfallet fortsätter.
Bakgrunden är att batterier som samlats in för återvinning av El-kretsen hittades i december olovligt deponerade på flera platser: en gård i Kumla, på en industritomt i Eskilstuna och på en byggtomt i Örebro.
Avfallet borde ha gått till återvinning men någonting har gått fel kedjan i av underentreprenörer.
Huruvida det skett medvetet eller av misstag är något som rättsväsendet får avgöra. En förklaring som getts är att olika typer av avfall blandats samman. En privatperson utreds av polisen i Örebro för miljöbrott.
De drabbade kommunerna jobbar nu med saneringen. I Örebro försenas den av att det företag som ålagts att flytta giftsäckarna valt att gå i konkurs. Kommunen hoppas att konkursboet ska bekosta saneringen. I andra hand hamnar notan hos skattebetalarna.
I Kumla – där avfallet dumpats på en gård – är saneringen nästan klar.
– De största mängderna är bortkörda. Det kommer att finputsas lite mer i nästa vecka, berättar miljöchefen Åsa Pettersson.
I Eskilstuna finns 500 ton batteriavfall förpackat i storsäckar. De står på lastpallar hos återvinningsföretaget LMA-gruppen och enligt miljökontoret finns inget större behov av sanering, med undantag av några säckar som gått sönder och läckt.
– Det här är ingen stor saneringsfråga, säger miljöinspektör David Aronsson.
LMA-gruppen i Eskilstuna söker efter en lämplig mottagare av avfallet.
El-kretsen söker nya partnersEl-kretsen avbröt idag helt sitt kontrakt med Urecycle efter hittills ha låtit samarbetet vila under utredningen. – Det är aldrig acceptabelt att en leverantör eller dennes underleverantörer avviker från exempelvis de miljöregler som gäller, säger El-kretsen till tidningen Expressen. Kommunsamarbetet El-kretsen samlar in batterier för återvinning, bland annat i de kända röda batterihoklarna. Batterierna har lämnats vidare till företaget Urecycle som bearbetat dem och sedan i sin tur överlämnat dem till underentreprenörer, som LMA-gruppen. Någonstans i kedjan har det brustit och batteriavfallet har hamnat där det inte ska vara. |