JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

En hydrometallurgisk process för att utvinna metaller i litiumjonbatterier – det finns i det lilla finska företaget Crisolteq som nu köps av elbolaget Fortum för en hemlig summa.

Crisolteq har en industriell process som återvinner drygt 80 procent av kobolten, nicklet och manganet i litiumjonbatterier. Dagens metoder ger bara 50 procent.

Syftet med köpet är enligt Fortum att stärka dess position på den europeiska marknaden inom återvinning av värdefulla material. Dessutom stärks Fortums egen batteriverksamhet.

Crisolteqs återvinning sker i Harjavalta, Finland. Dessutom finns produktionsanläggningar i Torneå och forskning och utveckling i Reso. De återvunna metallerna används för att tillverka nya batterier. 

Företaget har 23 anställda och omsatte 2,1 miljoner euro i fjol.

– Vi tror starkt på den hydrometallurgiska process som Crisolteq utvecklat, säger Fortums vd Kalle Saarimaa i ett pressmeddelande.

– Elektrifieringen kommer att leda till en dramatiskt ökad efterfrågan på batterier i framtiden och återvinning av värdefulla metaller minskar EV-batteriernas miljöbelastning genom att den minskar behovet av brytning.

Börsnoterade finska Fortum levererar el, värme, kylning och teknik för resurseffektivisering, och har 8000 anställda i Norden, Baltikum, Ryssland, Polen och Indien. Företaget omsatte 5,2 miljarder euro under 2018.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)