JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Efter ett drygt decennium som vd och koncernchef på Nokia lämnar Rajeev Suri över ledarskapet till Pekka Lundmark den 1 september. Han är idag vd och koncernchef på energibolaget Fortum men har ett förflutet på Nokias nätverksdel.

Pekka Lundmark är född 1963 och har förutom toppjobbet på Fortum varit vd och koncernchef på Konecranes. Han känner Nokia hyggligt väl där han arbetat mellan 1990 och år 2000. Bland annat var han strategi- och affärutvecklingschef på Nokia Networks.

Hans erfarenheter från USA och Asien liksom hans förmåga att skapa aktieägarvärde var två saker som lyftes fram av den tillträdande styrelseordföranden Sari Baldauff under dagens webbsändning.

Det är ett sargat bolag han tar över. Företaget har inte hängt med i 5G-racet, problemen är så stora att utvecklingsverksamheten fått extra anslag varför utdelningen till aktieägarna tillfälligt slopades i höstas. Åtgärden utraderade en tredjedel av värdet, ungefär 10 miljarder dollar.

Dessutom prioriterade bolaget ned den kinesiska marknaden som är en av världens största.

Exakt var problemen sitter finns det inga officiella förklaringar till men envisa rykten pekar ut Intels problemfyllda 10 nm-process som boven i dramat.

– Vi har problem med radioaccessen som kommer från kislet, vi löser det stegvis under året och kommer att vara mycket starkare nästa år, sade Risto Siilasmaa, som är avgående styrelseordförande, under dagens webbsändning (länk).

Företaget har 68 kommersiella 5G-kunder varav 19 är i drift. Ericsson rapporterade nyligen 81 kommersiella kontrakt och 25 nät i drift medan Huawei leder med 91 stycken varav hälften i Europa.

Risto Siilasmaa passade också på att dementera spekulationerna om att hela eller delar av företaget kan komma att säljas.

– Vi utvärderar inga strategiska förändringar. Sen har vi en ny vd och han kan komma med förslag till styrelsen när han satt sig in i verksamheten.

Även avgående vd:n Rajeev Suri fick frågan om 5G-problemen.

– Våra systemkretsar kommer att finnas i mer än 35 procent av 5G-produkterna i sluter av året och de kommer att vara runt 70 procent i slutet av nästa år för att sen bli 100 procent. Framstegen vi gör kommer att minska kostnaden för produkterna och förbättra marginalerna, sade han.

Att asicarna i Reefshark-familjen inte fungerar som tänkt innebär att företaget får använda FPGA:er eller andra lösningar som är dyrare, drar mer effekt och tar mer plats.

Att Rajeev Suri nu lämnar bolaget innebär att Nokia får ett helt nytt ledarskap under året. Även styrelsens ordförande Risto Siilasmaa lämnar posten efter åtta år för att ge plats för den tidigare nätverkschefen Sari Baldauf.

Rajeev Suri har varit 25 år på Nokia varav drygt tio som vd och koncernchef. Han kommer nog framförallt att bi ihågkommen för att han inte tvekade att sälja mobilerna till Microsoft år 2013. Dessutom till vad som visade sig vara ett bra pris.

En minst lika viktig händelse var att köpa Alcatel-Lucent för 145 miljarder kronor år 2015. Som en del i finansieringen sålde Nokia karttjänsten Here.

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)