JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 29 maj 2020 VECKA 22

Nu är det klart att Volvo gör ett produktionsuppehåll i alla sina fabriker i Sverige till följd av coronaviruset. Det gäller både Volvo Cars och Volvo lastvagnar.

Biltillverkaren Volvo Cars stoppar produktionen i alla svenska fabriker under nästa vecka. Stängningen omfattar Torslanda, Skövde och Olofström, varmed omkring 25 000 anställda i Sverige berörs.

Något varsel är däremot inte aktuellt i dagsläget, enligt Ekot.

– Alla som jobbar i produktionen är 100 procent hemförlovade. Produktionen upphör. Alla som jobbar mer indirekt på kontoren kommer få en reducerad arbetstid på 40 procent i första fasen, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, till Ekot.

Företaget planerar även att stänga sin amerikanska fabrik. Alla anläggningar – Sverige och USA – ska stängas mellan den 26 mars och 14 april.

Sedan tidigare håller Volvo Cars fabriken i Begien stängd. Likaså har företaget haft sina fyra kinesiska fabriker stängda. De kinesiska har dock kommit igång igen, och närmar sin normal produktion.

Volvo Cars besked om att stoppa produktionen i Europa kommer efter att rader av fordonstillverkare gett besked om omfattande neddragningar – här ingår exempelvis Volkswagen, BMW, Porsche, Daimler och PSA .

Sedan tidigare är det även känt att AB Volvo stänger lastbilsfabriken i Tuve kommande måndag. Men nyss kom beskedet att även övriga fabriker och anläggningar runt om i Sverige stängs. Totalt berörs 20 000 anställda.

– Alla de begränsningar som olika länder runt om i världen har infört för att minska smittspridningen har efterhand fått så stora effekter att det efterhand blir omöjligt att hålla i gång verksamheten, säger företagets presschef Claes Eliasson till Dagens Industri.

– Det handlar både om att begränsningarna i flera länder gör att vi fått personalbrist, vilket i sin tur bidrar till en allt större brist på komponenter och material som behövs i bland annat här i Sverige.

Förutom i Göteborg har AB Volvo fabriker i Skövde, Umeå, Eskilstuna, Braås och Uddevalla.

Likaså planerar lastbilstillverkaren Scania att stoppa sin produktion från och med onsdag i nästa vecka, den 25 mars. Stoppet berör fabrikerna i Södertälje, Oskarshamn och Luleå. Sammanlagt påverkas 9 000 personer på Scania i Sverige.

Scanias stopp beräknas pågå i två veckor, och gäller även företagets anläggningar i Frankrike och Nederländerna.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)