JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Svenska AI-forskare har i samarbete med hjärtspecialister i Brasilien tagit fram en AI som automatiskt diagnostiserar hjärtflimmer och fem andra vanliga avvikelser i ett EKG. Diagnosen är lika säker som hjärtspecialistens. Studien har publicerats i Nature Communications.

– Detta är det första resultatet av ett samarbete som vi byggt upp under de senaste två åren, säger Thomas Schön, forskare i maskininlärning vid Uppsala universitet och teknisk ansvarig i studien, i ett pressmeddelande.

Ett EKG – elektrokardiogram – visar de elektriska signalerna i ett hjärta, och kan avslöja olika typer av sjukdomar.

Uppsala-AI:n har tränats på över två miljoner insamlade EKG:n som hjärtspecialister har diagnosticerat manuellt. Därmed har den lärt sig att lika träffsäkert som en hjärtläkare hitta typiska mönster för sex av dagens vanligaste EKG-avvikelser

– Att våga satsa på den här typen av djupa samarbeten mellan forskare inom AI och forskare inom medicin tror jag väldigt mycket på för att framöver skapa ny kunskap som kan hjälpa oss människor till en bättre tillvaro, adderar Thomas Schön.

Forskarna bedömer att metoden i framtiden har stora möjligheter att förbättra hjärtsjukvården i framförallt låg- och medelinkomstländer eftersom det där inte finns samma tillgång på specialister som kan tolka EKG som här i Sverige.

Det djupa artificiella neurala nätverk som ligger till grund för den här studien är ett bra exempel på grundtanken inom maskininlärning, menar Uppsalaforskarna.

Här kan du läsa artikeln i Nature Communications (länk).

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)