Exegers ljuskonverterande material Powerfoyle får Stora Designpriset 2020. Materialet hyllas för att det genom artificiell fotosyntes kan ladda sig självt både inom- och utomhus.
– Att vi vinner stora Designpriset 2020 är fantastiskt. Powerfoyle är det första materialet av sitt slag i världen och detta är vi självklart mycket stolta över men kanske än mer stolta är vi över att ha skapat något som vi ser kommer att ha en oerhörd påverkan på människors liv och på miljön, säger Exeger i ett pressmeddelande och adderar:
– Vi har gått från lab till fullskalig produktion tillsammans under 12 år och det har visat sig att vår strategi att samla all kompetens under ett tak här i Stockholm fungerar.
Bakom citaten står företaget vd och grundare Giovanni Fili samt teknikchef Henrik Lindström.
Priset delas ut av Teknikföretagen i samarbete med Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID) och Svensk Form. Syftet är att uppmärksamma innovativ design som en betydande faktor för konkurrenskraft och lönsamhet.
Juryn motiverar sitt beslut med orden: ”Powerfoyle revolutionerar konsumentelektroniken med sin solcellslösning baserad på artificiell fotosyntes, som laddar i både inomhus- och utomhusljus och skapar oändlig energi. Med en flexibel design, som kan utformas och anpassas efter produkten den integreras i, bäddar den för enorma kommersiella framgångar.”
Powerfoyle påstås vara en helt ny typ av nanomaterial, och tillverkningen sker helt och hållet i företagets fabrik i Stockholm. Materialet är böjligt och flexibelt vilket enligt företaget bäddar för en helt ny kategori av produkter med minimal påverkan på miljön.
Samsungägda JBL kommer exempelvis att lansera ett par hörlurar som använder sig av Powerfoyle.
Elektroniktidningen har tidigare skrivit om det projektet, som du kan läsa mer om här (länk).
Just nu utvecklar företaget dessutom en smart hjälm där Powerfoyle är inkluderat tillsammans med svenska POC. Andra möjliga användningsområden av materialet sträcker sig från läsplattor och högtalare till väskor och laptopfodral.