JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart dags: Apple växlar till Arm

Den 22 juni kommer Apple att annonsera att alla dess persondatorer kommer att migrera från x86-processorer till Arm-processorer. Uppgiften kommer från nyhetsbyrån Bloomberg som hänvisar till anonyma personer med insyn.

Under det senaste decenniet har det ryktats om att Apple tänker byta processorarkitektur från x86 till Arm. Då och då har det påståtts att skiftet stått för dörren.

Den här gången tyder mycket på att uppgifterna verkligen stämmer. Apple kommer att offentliggöra skiftet under konferensen WWDC som startar den 22 juni, enligt nyhetsbyrån Bloomberg, som reserverar sig att covid-19 möjligen kan komma att försena annonseringen.

Efter den 22 juni vidtar en svettig tid för de delar av utvecklarsamfundet som inte varit införstådda med skiftet, som ska ha pågått internt på Apple under flera år. Gissninsgvis kommer annonseringen att innehålla en packe utvecklingsverktyg.

Processorerna är besläktade med de A-processorer som Apple utvecklar för Iphone och Ipad.  Elektroniktidningen presenterade fler detaljer i april efter information som Bloomberg släppte då, också den gången baserat på anonyma källor. 

Den första Armbaserade Appledatorn ska komma nästa år. Det blir en laptop med en egenkonstruerad tolvkärna. 

Att en dator är baserad på Arm betyder att dess cpu förstår och kan utföra en uppsättning instruktioner som definierats av brittiska Arm. Den som konstruerar sådana processorer betalar en licensavgift till Arm.

Den anledning som Bloomberg uppger till att Apple vill skifta till Arm är att Apple upplever att Intels processorer inte längre utvecklas prestandamässigt. Apple sägs ha sett klara prestandaförbättringar inom AI och grafik när det testa sina kommande Armprocessorer internt. Dessutom har datorerna blivit strömsnålare.

Processorerna i Apples datorer har varit Intels standardprocessorer där Apple i bästa fall kan ha fått ge lite återkoppling till Intel. Genom skiftet till Arm får Apple en total kontroll över hårdvaran.

Det här blir första gången någonsin som Apple använder egenkonstruerade processorer i sina persondatorer. Apple använder sedan tidigare egna Armprocessorer i Iphone och Ipad. 

En växling till Arm kommer att kunna halvera Apples kostnader för processorer, enligt Bloomberg.

Apples persondatorer använde 68000-processorer mellan 1983 och 1994. Därefter PowerPC  fram till 2006 då Intels x86 blev valet.

Året efter annonserades Iphone. Också den kunde ha fått en x86-processor, men det blev en Arm.  Apples vd Steve Jobs berättar i sina memoarer att han hellre hade velat ha x86-processorer i Ipad, men övertygades att välja Arm på grund av att detta gav Apple mer kontroll över hårdvaran än Intel ville ge Apple över x86-processorerna.

Nu till slut följer Apples persondatorer efter telefonerna till Arm.

Sedan tidigare tillverkar Microsoft, Samsung och Lenovo Windowsdatorer på Armprocessorer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)