JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 1 december 2021 VECKA 48

De öppna gränssnitt som följer med standardiseringarbetet som organsationen O-RAN bedriver har pekats ut som en möjlighet för mindre företag att kunna konkurrera med jättar som Ericsson, Nokia och Huawei. Ericssons nätverkschef, Fredrik, Jejdling omfamnar dock tekniken och säger att företaget ligger först i spåret.

– Vi tror på öppenhet, sade Fredrik Jejdling när han fick frågan hur Ericsson ser på O-RAN under en webbsänd investerarpresentation den 9 juni och fortsatte:

– Under nästa två år har vi deltagit i arbetet med specifikationen inom O-RAN, det handlar framförallt om orkestrering och virtualisering som är basen för öppenheten.

Han påpekade att en stor del av företagets forskning och utveckling handlar om öppna gränssnitt och han lyfte också fram att Ericsson har ordförandeposten i två av de sju arbetsgrupperna i O-RAN.

– Sen ska man inte glömma att 3GPP är ett stort och öppet ekosystem som alla kan delta i på FRAND-villkor.

Däremot tonade han ned förväntningarna på O-RAN även om Ericsson redan i år kommer att lansera de första moln- och V-RAN-produkterna som implementerat delar från O-RAN.

– När vi tittar på teknikutvecklingen ser vi att standardhårdvara inte är lika kostandaeffektiv som vår egen men det kommer att förbättras, och de kommer att närma sig varandra.

Han påpekade även att specifikationerna som arbetsgrupperna i O-RAN tar fram kommer att utvecklas och förbättras.

– Den dagen prestanda och kostnad för standardiserad radio, basband och konfiguration är lika bra som våra egna måste vi vara den första att erbjuda även det parallellt med vår egen portfölj.

Han fick också frågan varför Ericsson inte gått med i den USA-fokuserade lobbygruppen Open RAN Policy Coalition.

– Vi anser att den typen av forum inte ska specificera vilken teknik som ska användas, det ska industrin göra. Det gäller oberoende av om det är virtualiserat RAN, om det är molnbaserat RAN, om det är open RAN eller en integrerad lösning.

De senaste åren har det startats flera initiativ för att öppna upp gränssnitten i mobilnäten och därmed även öka innovationstakten och konkurrensen.

I februari kom nyheten att O-RAN och Telecom Infra Project samordnar sina ansträngningar. Lite senare ställde sig även operatörsorganisationen GSMA bakom O-RAN.

Det är till stor del samma företag som är med i de olika organisationerna. I första hand operatörerna som hoppas kunna sänka kostanden för näten genom att öka konkurrensen för framförallt Ericsson, Nokia och Huawei.

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus