JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första mobilsamtalet från stratosfären

Den 21 september genomförde Haps Mobile och Loon en lyckad provflygning där ett obemannat och batteridrivet flygplan tog sig upp till stratosfären. Från 62 500 fots höjd genomfördes sedan ett videosamtal med hjälp av LTE-teknik.

Genom att placera ut kommunikationsutrustning i stratosfären går det att skapa mobiltäckning även i glesbefolkade områden, i bergstrakter och över havet. Softbank och Google är drivande i utvecklingen av systemet. Redan för ett och ett halvt år sedan började de samarbeta via dotterbolagen Haps Mobile och Loon.

I början av januari skapades också ett standardiseringsinitiativ kallat Haps Alliance där bland annat Ericsson, Nokia, China Telekon, Telefonica och Deutsche Telekom är med.

Testflygningen som Haps Mobile och Loon nu genomfört startade i New Mexico, USA, och varade 20 timmar och 16 minuter. Av den tiden tillbringade den obemannade farkosten 5 timmar och 38 minuter i stratosfären på 62 500 fots höjd, cirka 19 km.

Ett syfte var att testa videosamtal via flygplanet med hjälp av vanliga smartmobiler. För kommunikationen mellan mobilen och flygplanet användes 5 MHz på 700 MHz bandet (LTE Band 28) medan kommunikationen mellan satelliten och markstationen gick över E-bandet, det vill säga 70-80 GHz.

Kommunikationen fungerade både utomhus och inomhus.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)