JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 2 december 2021 VECKA 48

För att kunna testa kameror och andra sensorsystem under kontrollerade former byggs en inomhushall på 700x40 meter utanför Borås. Anläggningen blir troligen längst i världen, uppger Astazero.

Många av de avancerade kameror och sensorer som används för förarstöd och självkörning behöver testas och verifieras i repeterbara ljusförhållanden som exempelvis motljus och skuggiga förhållanden.

– Hur tillhandahåller vi en kontrollerad utomhusmiljö i en miljö som till stor del präglas av regn, snö och mörker under en del av året? frågar sig testbäddens vd Peter Janevik retoriskt i ett pressmeddelande.

Svaret är den nya hallen som ska bli klar i februari nästa år. Den kommer att inrymma en central bana på 140 meter som kommer att vara 60 meter bred. För att klara av att husera lastbilar, bussar och vanliga personbilar blir takhöjden hela 4,6 meter.

– Morgondagens trafiksäkerhetssystem kräver enormt mycket provning, vilket innebär arbete dygnet runt, 365 dagar om året. Med vår nya inomhusbana kommer vi lösa dagsljus och torra vägbanor även klockan 03.00 en natt i november, säger Peter Janevik.

Satsningen stöds av Västra Götalandsregionens program för hållbara transporter med 10 miljoner kronor.

Astazero ägas gemensamt av forskningsinstitutet Rise och Chalmers.

MER LÄSNING: