JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Under ett personalmöte på Apple igår bekräftade hårdvaruchefen Johny Srouji att Apple utvecklar ett eget mobilmodem. Det var ingen överraskning, men påminnelsen räckte för att sänka modemleverantören Qualcomms börskurs med 6,3 procent.

Qualcomm får idag 11 procent av sina intäkter från Apple för mobilmodem och intellektuella rättigheter.

Det var bara en tidsfråga innan budet om ett eget Applemodem skulle komma. Nedräkningen startade när Apple köpte Intels modemverksamhet med 2 200 anställda i fjol för en miljard dollar. Köpet skedde efter att Intel självt misslyckats med att leverera ett konkurrenskraftiga modem till Apple.

Projektet ska enligt Johny Srouji ha startat i år, även om nyhetsbyrån Bloombergs rubrik, som många citerar, säger att det startar nu. Men det som hände igår var bara att Johny Srouji bekräftade att det pågick. 

Apple har dessutom knappast haft 2 200 konstruktörer sittandes på händerna sedan i fjol somras. Så det som startat i år är rimligen ett projekt för en specifik krets eller kärna. 

Apple har steg för steg tagit kontroll över halvledarinnehållet i sin hårdvara. Det ger Apple bättre möjligheter till integrering och synergier. Som bekant är Apple så nöjd med sina  Ipadprocessorer att företaget växlar till dem i sina persondatorer, med premiär i två laptops i år.

Qualcomm dominerar marknaden för mobilmodem och har inte varit generad för att utnyttja det för att ta en stor del av kakan med ibland kriminella metoder. På grund av detta finns en lång historia av tvister och stämningar mellan Apple och Qualcomm. 

Det borde dock inte bli något patentbråk kring Apples första modem eftersom Apple har ett licensavtal med Qualcomm som sträcker fram till 2025. Dessutom försvinner Trump. Med Trump i ryggen har Qualcomm haft ett andrum på hemmaplan i USA.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus