JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 1 december 2021 VECKA 48

Ericsson stämmer koreanska Samsung för patentbrott i en domstol i Texas. Om tvisten drar ut på tiden kan det påverka resultatet med 1 till 1,5 miljarder kronor per kvartal på grund av försenade royaltyintäkter och tvistekostnader.

Precis som vid så många andra patentvister har Ericsson lämnat in sin stämningsansökan i US District Court for the Eastern District of Texas. Enligt Ericsson har Samsung brutit mot sina åtaganden att förhandla i god anda och att licensiera patent på FRAND-villkor (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory).

Ericsson vill få ett avgörande från domstolen om att företaget har levt upp till sina åtaganden enligt FRAND.

Senast Ericsson och Samsung möttes i en domstol var 2012, den fajten slutade med att Samsung fick betala Ericsson 650 miljoner dollar.

I dagens pressmeddelande flaggar Ericsson också för att nuvarande geopolitiska förhållanden påverkar försäljningen av mobiler liksom övergången från 4G till 5G. Bägge dessa faktorer i kombination med försenade royaltybetalningar kan påverka patentinkomsterna med 1 till 1,5 miljarder kronor per kvartal. Om och i så fall hur stor del av pengarna som Ericsson kan kassera in när tvisten är över är oklart.

Ericsson drog in cirka tio miljarder kronor på patentlicenser i fjol.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus