JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

I tisdags köpte Net4mobility, Telenors och Tele2:s gemensamma nätbolag 100 MHz i 3,5-GHz-bandet. Redan i dag togs det i bruk och kunder hos Telenor kan nu surfa med 1 Gbit/s eller mer.

–  Jag har hela tiden sagt att vi ska erbjuda våra kunder hastigheter på 1 Gbit/s och det kan vi nu göra på 37 orter i Sverige, säger Andres Suazo, mobilnätschef på Telenor Sverige i ett pressmeddelande.

Företaget hade tjuvstartat genom att bygga radionät för 3,5 GHz i Stockholm och på ytterligare 36 orter i landet. I huvudstaden hade företaget bara tillgång till 80 MHz och på de andra orterna bara 40 MHz. Bägge tillstånden gällde fram till 31 december 2022.

I och med att auktionen nu är klar, och Telenors och Tele2:s nätbolag ropade in 100 MHz, var det bara att uppgradera mjukvaran för att ta i bruk hela det nya frekvensbandet.

Net4mobility har haft Huawei som huvudleveratör av LTE-nätet men ett av villkoren i auktionen var att varken Huawei eller ZTE får användas på 3,5 GHz-bandet.

– Lanseringen i Stockholm och utökandet av bandbredd av vårt befintliga nät har gjorts tillsammans med befintliga leverantörer. Dessa siter kommer att bytas ut så snart vi kommer till de orterna med våra nya samarbetspartners Ericsson och Nokia som vi står i startblocken med utbyggnaden av 5G över hela Sverige och till slutet av 2023 täcka 99,9 procent av Sveriges befolkning, skriver Andres Suazo i ett email till Elektroniktidningen.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus