JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarbristen stoppar även Scania

Det är bara en tidsfråga innan Scania tvingas stoppa produktionen på grund av brist på halvledarkomponenter. ”Det är ut hand i mun”, säger företagets vd Henrik Henriksson till Dagens Industri.

Igår släppte lastbils- och busstillverkaren Scania sin rapport för fjärde kvartalet 2020. Siffrorna var starka men överskuggades av muthärvan i Indien och halvledarkrisen.

– Systemet är så pressat nu att det är från hand till mun. Någon gång under kvartal ett eller två kommer vi att behöva stå still, sade Henrik Henriksson till Dagens Industri.

Dessutom stiger både komponentpriserna och fraktkostnaderna när företaget allt mer desperat jagar komponenter.

Konkurrenten Volvo har nyligen tvingats stoppa produktionen under en vecka i sin belgiska fabrik på grund av komponentbrist. Många andra fordonstillverkare har tvingats ta till liknande åtgärder när halvledarkomponenterna sinat.

Det finns ingen snabb lösning i sikte, världens halvledartillverkare går på högvarv och har ingen reservkapacitet går att starta upp.

Snöstormen i Texas under mitten av februari, som tvingade flera halvledarfabriker i Austin att snabbstoppa, tros dessutom spä på problemet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)