JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU:s första Risc V är för superdatorer

Den första medlemmen i EU:s processorfamilj E optimeras för superdatorer. Äran att få implementera den har tillfallit franska EDA-konsulten Cortus.

I april startade EU-forskningsprojektet E-processor (eProcessor) som ska utveckla en processorfamilj baserad på den öppna instruktionsuppsättningen Risc V, och ett ekosystem kring processorerna.

Den första familjemedlemmen blir en 64-bitare optimerad för högprestandaberäkningar (HPC, high performance computing) det vill säga superdatorberäkningar. 

Den kommer att designas under ledning av franska EDA-konsulten Cortus, som utvecklat högpresterande kretsar tidigare, liksom även bland annat strömsnåla cpu:er, blandsignalskretsar och rf-kretsar. Elektroniktidningen har bland annat skrivit om företagets minimala cpu APS1 som består av bara 6800 grindar. 

Cortus huvudkontor ligger i Mauguio nära Montpellier. Företaget har även kontor i franska Meyreuil och Moskva samt dotterbolag i Grekland, Italien, Brasilien och Taiwan.

Processorn kommer att ha en out-of-order-pipeline, vilket betyder att den automatiskt ändrar ordning på instruktioner för få högre genomströmning. Den kommer också att vara cachekoherent vilket betyder att det i en multikärna automatisk ordnas så att lokala cacheminnen har samma innehåll.

Andra E-processorer kommer att optimeras för datacenter, AI, förarassistans, mobiltelefoner, med mera.

Projektet eProcessor finansieras av EU:s forskningsprogram Horizon 2020 och kommer att pågå till 31 mars 2024. Projektet har tio deltagare från sex länder och har en budget på åtta miljoner euro varav EU bidrar med hälften.

Chalmers representerar Sverige. Övriga länder är Frankrike, Grekland, Italien, Tyskland och Spanien. Barcelona Supercomputing Center leder projektet.

Här är egenskaper som E-processorer kan ha. Poängen med ”E” är att alla egenskaper börjar på den bokstaven, även om det ibland blir en smula krystat.

• De baseras på den öppna instruktionsuppsättningen Risc V och även kärnorna i sig ska vara öppen källkod. Det betyder att kärnorna blir utvecklingsbara – extendable – i meningen att det står vem som helst fritt att modifiera och vidareutveckla dem.   
• De blir även utökningsbara – extensible – i meningen att de utnyttjar Risc V-arkitekturens möjlighet att addera extrainstruktioner
• De ska vara energisnåla  – energy efficient.
• De blir energiska – energetic – det vill säga snabba.
• De är såklart ”europeiska”.
• Ett sista E står för embedded – att det ska tas fram E-processorer för inbyggda system

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)