JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Idag drar rullskidskytte-SM igång i Sollefteå. I tre dagar ska åkarna tävla på rullskidor som Mats Ainegren noggrant testat för att alla hjul ska rulla lika lätt.

− När vi tävlar på rullskidor så är det framförallt för att testa åkarnas form och se hur sommarträningen fungerat. Därför är det viktigt att allas skidor har samma rullmotstånd, säger Anna Maria Uusitalo, skidskytteförbundets sportchef, i ett pressmeddelande.

Mats Ainegren, forskare vid Sports Research Centre, är testledare. Med en specialkonstruerad mätanläggning kan han lägga tyngd på varje rullskida, för att sedan få den att rulla. Under en minut registreras motstånd och tyngd, varefter en så kallad friktionskoefficient räknas fram.

Den ska vara så likvärdig som möjligt för alla skidor som ska användas under SM.

Totalt har 80 skidor testats. För att snabba på testet förvärms skidorna i ett värmeskåp – allt för att kullager och smörjmedel ska värmas upp snabbare vilket är ett krav för en stabil och standardiserad mätning. Det momentet minskar testtiden rejält: en uppvärmd skida tar ungefär en kvart att mäta istället för 25–30 minuter för en icke uppvärmd skida.

Totalt har 320 hjul skärskådats under en veckas tid – allt för att sålla bort hjul som kraftigt avviker gentemot övriga.

Sports Research Centre är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum kopplat till Mittuniversitetet

Foto: Ronney Wickzell, Mittuniversitetet.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus