JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kris: Northvolt behöver bostäder

Driftstart av Northvolts batterifabrik i Skellefteå närmar sig, men det finns en akut brist på boende för personalen.

Northvolt hade kalkylerat med att rekrytera hälften av personalen utsocknes, men det blev 70 procent och nu har de ingenstans att bo.

Det berättar vd Peter Carlsson för lokaltidningen Norran.

– Det här är kanske vår största huvudvärk. 

– Vi ligger inte riktigt i fas med hur vi expanderar och hur staden expanderar. Jag tror att vi ligger 12 till 18 månader före vilket gör att vi har en enorm brist på bostäder.

Sex år efter att Peter Carlsson börja smida sina planer närmar sig till slut driftstart för Europas första egna jättefabrik för battericeller till elbilar.

Den stora fråga som diskuteras just nu globalt är hur råmaterialen ska kunna räcka till de dussintals jättefabriker som planeras. Men i Skellefteå finns ett mer jordnära problem: hur bostäderna ska räcka till.

Det finns inget officiellt startdatum men Elektroniktidningen har hört att personalen får höra att 15 november är ett datum som Northvolt siktar på – om för en riktig invigning eller provkörning må vara osagt.

Northvolt har fått bra stöd från Skellefteå och hela regionen – och hela EU faktiskt – för att rekrytera och utbilda personal och för att förbereda infrastrukturen för den nya jätteindustri som växer upp på orten med skolplatser,  boende, vägar, busslinjer, flyg, hamn, med mera. Northvolt har sina behov och underleverantörer som etablerar sig lokalt har sina. Dessutom föds en kanske lika stor indirekt ekonomi.

 – Det är spännande att se att det finns en nybyggaranda i infrastrukturen runt Skellefteå, med en massa olika saker som händer, säger Peter Carlsson till Norran.

Men vad gäller boendet har alltså planeringen hamnat ur fas. Tusentals bostäder bostäder planeras och byggs men de är inte klara ännu.

Northvolt försöker skapa tillfälliga lösningar och ansöker just nu om att få bygga ytterligare 176 modulbostäder för byggjobbarna. De anställda själva jagar bostad på bland annat Facebook. 

Peter Carlsson går nu ut med ett anrop till Skellefteborna.

– Har man rum eller lägenheter i Skellefteå att hyra ut hoppas jag att folk hör av sig. Det finns ett skriande behov, speciellt under det närmaste året.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)