JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokias nya antenn: Skannar varvet runt efter millimetervågor

Fast trådlös access över mobilnätet kan vara ett alternativ där det är dyrt att dra fram fiber. På millimetervågsområdet finns det dessutom gott om bandbredd men samtidigt blir kommunikationen känslig för hur installationen görs och för störningar av signalvägen. Nokias lösning är en antenn som skannar varvet runt för att hela tiden hitta den starkaste signalen.

För att fast access över mobilnäten, ofta kallad FWA, ska blir en succé krävs att installationen hos kunderna är enkel. Det ska bara vara att plugga in strömmen och ställa mottagaren på ett valfritt ställe som inte behöver vara fönsterbrädan.

Mottagaren måste kunna anpassa sig till förändringar i miljön särskilt som det långt ifrån alltid är fri sikt mellan den och basstationen. Behovet är särskilt stort på millimetervågsområdet – i detta falla 24 GHz till 40 GHz – där även mindre förändringar av utomhusmiljön eller i rummet där mottagaren finns kan påverka vilken väg signalen tar.

Nokia har utvecklat en antenn som kontinuerligt skannar varvet runt efter den starkaste signalen plus att den förstärker signalen. Därmed slipper man tappa kontakten om man möblerar om eller katten hoppar upp i fönstret.

Lanseringen är planerad till mitten av nästa år med volymproduktion året därpå.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus