JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Lundaföretaget Alixlabs – som utvecklat en ny metod som kan göra litografiprocessen vid halvledartillverkning billigare och snabbare – har fått ett patent på sin metod godkänt i Taiwan. Landet tillhör världsledarna inom halvledartillverkning, så för det svenska uppstartsföretaget är det kritiskt att kunna skydda sin metod just där.

För drygt två veckor sedan blev det klart att Alixlabs fyllt på kassan med nio miljoner kronor. Bakom investeringen står Almi Invest, liksom privata investerare (länk).

Nu meddelar företaget att det fått ett patent kopplat till sin metod för att tillverka halvledare godkänt i Taiwan. Metoden kallad Atomic Layer Pitch Splitting (APS) gör det möjligt att tillverka halvledare med extremt fina geometrier snabbt, billigt och energisnålt.

För tillfället sker i princip all tillverkning av halvledare med mycket fina geometrier i USA eller Asien, då främst i Taiwan. Därför är det färska patentet avgörande för det svenska företaget, enligt ett pressmeddelande. I en förlängning innebär APS-metoden att även mindre produktionsanläggningar, till exempel i Europa, kommer att kunna tillverka betydligt mer avancerade komponenterna med hanterbara investeringar.

Här kan du läsa en längre artikel om Alixlabs, publicerad i årets juninumret av Elektroniktidningen (länk).

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus