JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB satsar på AI för byggnader

ABB investerar i BrainBox AI, ett startupföretag i Montreal som använder artificiell intelligens för att minska energiförbrukning från system som värme, ventilation och luftkonditionering i kommersiella byggnader. Ekonomiska detaljer avslöjas inte.

– Vårt kärnfokus ligger på att radikalt förändra för nya och befintliga byggnader med säkra, smarta och hållbara lösningar, säger Oliver Iltisberger, chef för ABB:s division Smart Buildings, i ett pressmeddelande.

Byggnader står för 28 procent av världens totala koldioxidutsläpp, enligt en rapport från International Energy Agency (IEA).

Just därför är det enligt BrainBox AI viktigt att lägga autonom artificiell intelligens ovanpå den befintliga infrastrukturen i byggnader – inte enbart för öka energieffektiviten utan även för att ta ett steg närmare framtida elnätsinteraktiva byggnader.

Det är de så kallade HVAC-system – värme, ventilation och luftkonditionering – som står för merparten av energianvändningen och koldioxidutsläppen i en typisk kommersiell byggnad. BrainBox AI:s mjukvara påstås kunna minska energikostnaden med upp till 25 procent och samtidigt minska koldioxidutsläppet med 20-40 procent hos dessa system.

– Jag är säker på att ABB:s investeringar i BrainBox AI, tillsammans med ABB Ability Building Ecosystem, kommer att hjälpa oss att ta ett språng förbi nuvarande strategier för digital omvandling, ytterligare minska energikostnaderna och göra vår del i att hantera klimatförändringarna, kommentarer Oliver Iltisberger i pressmeddelandet.

Det är koncernens riskkapitalenhet ABB Technology Ventures som leder investeringsrunda i BrainBox AI, som också inkluderar kanadensiska Esplanade Ventures och Desjardins Capital, utöver ett antal privata investerare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)