JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ögonen avslöjar narkotikapåverkan

En app i mobiltelefonen som direkt avgör om en person är narkotikapåverkad vann andra omgången av Innovationskraft. Tekniken kommer från Eyscanner Technology och passar privata företag som regelbundet testar personalen lika väl som åkerier, bussbolag och polisen.

− Idag finns det snabba tester tillgängliga för alkohol men inte för narkotika. Det finns ett stort behov av en sådan produkt både för privata bolag som drogtestar sin personal, samt för polisen och fordonsindustrin för att undvika olyckor i trafiken och bidra till nollvisionen, säger grundarna Jenny Johansson och Stefanie Najafi i ett pressmeddelande.

De har tidigare arbetat på polisen respektive säkerhetspolisen.

Med hjälp av en AI-baserad mjukvara går det att upptäcka narkotikapåverkan via bildanalys av ögonområdet. Verktyget är både snabbare och enklare än andra traditionella metoder som saliv- eller urintester.

Tekniken kan också användas för att upptäcka allvarliga sjukdomar som ger en påverkan i ögats reaktionsmönster.

Innovationskraft är en satsning där Venture Cup och Företagarna Göteborg tillsammans med Almi Företagspartner Väst, Business Region Göteborg och Näringslivsgruppen Göteborg & Co letat efter innovationskraft.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)