JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. F&U-projekt: Flexibel snabbladdning av elbilar

Ett forsknings- och utvecklingsprojekt ska testa flexibel snabbladdning i Riksgränsen. Syftet är att skynda på anslutning av laddinfrastruktur för elbilar.

Under 2020 ökade antalet laddbara elfordon i Sverige med 187 000, vilket är drygt 80 procent. År 2030 beräknas vi ha drygt 2,5 miljoner laddbara elfordon i landet, enligt intresseorganisationen Power Circle.

Konsekvensen är ett ökat intresse av att bygga laddinfrastruktur i hela Sverige. Det i kombination med att det tar tid att bygga om elnätet gör att Vattenfall Eldistribution nu vill testa teknik för flexibel laddinfrastruktur i ett nytt forsknings- och utvecklingsprojekt i Riksgränsen under namnet FlexConnect.

Projektet ska testa och utvärdera tekniska metoder för flexibla anslutningar för snabbladdning av elbilar när elnätet inte har tillgänglig kapacitet för att bibehålla spänningsnivån. I det läget ska tillgänglig effekt för snabbladdare prioriteras ned, för att säkerställa god elkvalitet för elnätskunderna i området.

− Inom ramen för vårt forskning- och utvecklingsprojekt, kommer vi lära om tekniken för flexibel snabbladdning och samtidigt erbjuda en flexibel anslutning till deltagarna i väntan på att elnätet förstärks, säger Niklas Sjöberg på Vattenfall Eldistribution, i ett pressmeddelande.

Vattenfall Eldistribution och Kiruna kommun uppmanar aktörer som vill etablera snabbladdning för elbilar i Riksgränsen att anmäla intresse till projektet.

Här kan du läsa mer om projektet FlexConnect (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)