JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acconeers radarkrets nu i gräsklippare

Svenska Acconeers radarkrets har tagit plats i en nylanserad robotgräsklippare. Med hjälp av Lundaföretagets radar kan gräsklipparen klassificera ytor och undvika hinder. Tillverkaren ska vara en av Europas ledande företag inom trädgårdssegmentet.

Det Acconeer bidrar med till den sprillans nya robotgräsklipparen är en egenutvecklad radarsensor.

– Vi har länge sagt att radar är en överlägsen teknik för utomhusbruk. Tack vare den höga bandbredden genererar radarsensorn detaljrik data som är lämplig för AI-bearbetning vilket är optimalt för ytklassificering, säger Lars Lindell, vd på Acconeer, i ett pressmeddelande och adderar:

– Den är också ett energieffektivt, noggrant och kostnadseffektivt alternativ för att detektera hinder i alla miljöer.

Radarkretsen ingår i sensorfamiljen med namnet A1. Det handlar alltså om svenskutvecklade kretsar i CMOS som levererar så kallad koherenta radarpulser i 60 GHz. De mäter avståndet till ett eller flera objekt mycket noggrant.

Vem kunden är avslöjas inte mer än att det sägs vara ”en av de ledande europeiska tillverkarna inom trädgårdssegmentet”. Samtidigt är det Acconeers tredje lansering inom segmentet konsumentrobotar, och enligt företaget den viktigaste. Företaget uppskattar att den kommer att generera fem miljoner kronor årligen framöver.

Det var våren 2018 som Acconeer lanserade sin första radarkrets i A1-familjen – nästa år kommer den sista. Därefter kommer en andra generation, kallad A2, att ta vid. Den utvecklas just nu i samarbete med japanska Alps Alpine och ska lanseras under 2024.

Våren 2020 ingick Acconeer ett avtal med Alps Alpine som innebär att företagen gemensamt ska utveckla sensorteknik med sikte på bil-, industri- och konsumentområdet (länk).

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus