JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ultralätt solcell från Sverige siktar på rymdfärd nästa år

Svenska Midsummer har inlett ett samarbete med det italienska forskningskonsortiet Hypatia. Bland annat ska konsortiet använda en ultralätt specialversion av Järfällaföretagets tunnfilmssolceller i ett rymduppdrag planerat till oktober 2022.

– Midsummers solcell av titan är mycket mer hållbar än de spröda GaAs-cellerna, som spricker väldigt lätt. De kan också hantera kosmisk strålning mycket bättre än vanliga kiselsolceller, säger Dr Flavio Lucibello, vd för Hypatia, i ett pressmeddelande.

Hypatia är ett forskningskonsortium i Rom, grundat av bland andra det italienska rymdinstitutet Italian Space Agency. Det har fokus på projekt inom rymdforskning, miljödataövervakning från rymden och utveckling av innovativa material.

Midsummer utvecklar och tillverkar så kallade CIGS-solceller (koppar-indium-gallium-selen) i Järfälla utanför Stockholm. Jämfört med exempelvis kiselsolceller är företagets solceller både lättare och mer flexibla, och uppenbarligen kan de inte enbart användas på tak, fordon och fasader utan även för rymdfarkoster.

Nu har det svenska företaget utvecklat en specialversion av sin solcell för rymdtillämpningar. Den består av ett tunt titansubstrat med ett tunt CIGS-skikt ovanpå, därmed är den extremt lätt. Midsummer hävdar att den är mycket lättare än de GaAs-celler som idag ofta används för diverse rymdprojekt.

– Vi är mycket glada över att börja arbeta med Midsummer inom ett antal rymdprojekt. Vi anser att Midsummers teknologi är bäst lämpad och det mest effektiva sättet att tillhandahålla energi till farkoster i rymden, från stratosfäriska ballonger till små satelliter, kommenterar Dr. Flavio Lucibello.

Hypatiakonsortiet kommer att använda den svenska solcellen som är skräddarsydd för rymden i ett antal projekt, däribland ett rymduppdrag till stratosfären som är planerat till oktober 2022.

– Jag är stolt över detta samarbete, inte minst för att det befäster Midsummers position som global ledare inom avancerad forskning och utveckling av tunnfilmssolceller. Dessa är prestigeprojekt som öppnar många möjliga dörrar för oss och också ett kvitto på att satsningen på Italien var rätt, säger Sven Lindström, vd på Midsummer i pressmeddelandet.

Midsummer är i full färd med att dra igång storskalig tillverkning av solceller i Italien (länk).

Det är företagets helägda dotterbolag Midsummer Italia som har tecknat det färska samarbetsavtalet med Hypatia.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)