JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Midsummers fabrik attraherar

För knappt ett och ett halvt år sedan bildade svenska Midsummer ett italienskt dotterbolag med sikte på att etablera en egen fabrik med storskalig tillverkning av tunna och lätta solcellstak i Italien. Nu tecknar företaget sitt andra avtal med en italiensk taktillverkare, värt drygt 450 miljoner kronor under fem år.

Midsummers resa i Italien har gått i ett rasande tempo. Hösten 2020 bildade Järfällaföretaget ett dotterbolag i Italien, kallat Midsummer Italia. Redan från start var tanken att etablera en egen fabrik i landet.

Ett år senare – hösten 2021 – blev det klart att italienska myndigheter finansierar bygget med närmare 390 miljoner kronor. Fabriken håller på att ta form i Bari i södra Italien i regionen Puglia, som också är med och bidrar ekonomiskt.

Planen är att produktionen i Italien ska dra igång nu till sommaren.

– Vår megafabrik i Italien för tillverkning av lätta, flexibla och diskreta solcellstak har fått en flygande start och den har inte ens börjat producera ännu, säger Sven Lindström, vd för Midsummer i ett pressmeddelande.

Med det syftar han på två viktiga avtal.

Det ena skrevs strax före jul med Medacciai, en italiensk tillverkare av böjda plåttak. Enligt avtalet ska Medacciai köpa solcellspaneler för drygt 300 miljoner kronor under fem år likaså ska företagen gemensamt utveckla och lansera en ny produkt anpassad för Sydeuropa.

Det andra är just påskrivet och innebär att den italienska taktillverkaren Unimetal kommer att köpa solpaneler från Bari-fabriken för drygt 90 miljoner kronor per år i fem år. Det betyder att Unimetal säkrar cirka 5 MW per år från fabriken i fem år, vilket motsvarar cirka 10 procent av fabrikens årliga kapacitet.

– De två nyligen tecknade avtalen intecknar en stor del av fabrikens årsproduktion vilket ger oss intäkter redan från start, stabilitet och förutsägbarhet. Och de är ett kvitto på att vår internationella satsning är helt rätt och att marknadspotentialen i södra Europa – med stora subventioner och ett gynnsamt klimat för solenergi – är enorm, kommenterar Sven Lindström.

Som en del i avtalet med Unimetal ska Midsummer Italia köpa upp till 50 000 kvm metallpaneler från det italienska företaget för 1,5 miljoner euro per år under fem år. Metallpanelerna kommer att säljas tillsammans med Midsummers solpaneler till den sydeuropeiska marknaden.

Företagen ska även i gemensam regi utveckla och lansera en ny produkt – Solar Metal – som består av Unimetals metallpaneler och Midsummers solpaneler.

Fabriksprojektet i Italien är en investering på totalt cirka 660 miljoner kronor, där Midsummer får drygt 35 procent i bidrag och drygt 23 procent i så kallade mjuka lån från den italienska staten via dess investeringsmyndighet Invitalia.

Det är det första svenska projektet som är med i Italiens ”Recovery and Resilience Plan” som totalt omfattar drygt 190 miljarder euro från EU.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)