JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo lägger 10 miljarder på fabriken i Torslanda

Volvo Cars ska investera 10 miljarder kronor sin fabrik i Torslanda under de närmaste åren. Investeringen är en del i bilföretagets förberedelsen att tillverka nästa generations elbilar.

Miljardinvesteringen följer på att Volvo Cars och Northvolt nyligen avslöjat att Northvolt bygger en battericellsfabrik i just Torslanda (länk). Där handlar det om en investering på 30 miljarder kronor i utveckling och tillverkning av batterier skräddarsydda för nästa generations helt elektriska Volvomodeller.

– Med de här investeringarna tar vi ett viktigt steg mot vår helt elektriska framtid och förbereder oss för ännu mer avancerade och bättre elektriska Volvobilar, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

– Torslanda är vår största fabrik och kommer att spela en avgörande roll i vår pågående omvandling när vi går mot att bli en helt elektrisk biltillverkare senast 2030.
Den största delen av investeringen kommer att gå till att installera enorma pressgjutningsmaskiner för att förenkla tillverkningsprocessen i fabriken, som är Volvos största och äldsta.

Det handlar om en anläggning som ska kunna pressgjuta stora aluminiumkomponenter i ett enda stycke, så kallad megacasting eller megagjutning. Tesla började nyligen att använda den tekniken.

Genom att gjuta större delar av bilens golvkonstruktion som en enda aluminiumdel går det att sänka vikten, vilket förbättrar energieffektiviteten och därmed bilens räckvidd. Det gör även att Volvos designers kan använda innermåtten i bilens kupé och bagageutrymme optimalt.

I investeringen igår även en ny batterimonteringsanläggning som integrerar battericeller och batterimoduler i bilens golvkonstruktion. Likaså ingår en ny lackeringsverkstad.

Torslandafabriken körs i treskift och har en årlig produktionskapacitet på 300 000 bilar. För närvarande sysselsätter den cirka 6 500 personer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)