JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Scania investerar i testbana

Scania planerar att investera en knapp miljard kronor i en testbana för eldrivna och självkörande lastbilar i Södertälje. Förhoppningen är att bygget ska kunna starta redan i år.

– Vi utvärderar och undersöker möjligheten till att bygga en provbana anpassad för framtidens fordon för att möta det behov inom autonomt och elektrifiering vi ser kommer, säger Anders Williamsson, chef för Scanias industriella verksamhet, i ett pressmeddelande.

Den planerade testbanan är tänkt att användas för att testa nya fordon som en del av Scanias forskning- och utvecklingsverksamhet. Det handlar om en investering på cirka 975 miljoner kronor.

I skrivande stund har Scania ansökt till Länsstyrelsen för testbanan. Om den godtas är ambitionen att påbörja arbetet under 2022. Banan förväntas vara klar tidigast 2026.

– Vår ambition är att vara ledande inom elektrifieringen av tunga fordon och över tid stärka vår förmåga även inom självkörande fordon. Det krävs stora satsningar för att ligga långt fram i teknikutvecklingen.

Företaget håller dessutom på att bygga en batterimonteringsanläggning i Södertälje och har nyligen färdigställt ett nytt gjuteri, även det i Södertälje

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)