JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU drar Kina inför WTO för patentmissbruk

Enligt EU gör Kina det svårt eller till och med omöjligt för europeiska bolag att få ersättning för standaressentiella patent på mobilområdet. EU anser att förfarandet bryter mot ingångna handelsavtal och har därför bett WTO att ta upp frågan.

EU anser att Kinas metod att hota företag, som vill ta patenttvister till domstolar utanför landet, med höga böter snedvrider konkurrensen. Förfarandet leder till att företagen tvingas sätta avgifterna lågt eller helt avstå från avgifter. Bland annat pekas kinesiska mobiltelefontillverkare ut som vinnare (länk).

Systemet infördes i augusti 2020 och gör det möjligt för kinesiska företag att begära ett föreläggande i en kinesisk domstol om de dras inför en utländsk domstol i ett patentmål. Böterna kan uppgå till 130 000 euro per dag.

Enligt EU har det sedan dess utfärdats fyra sådana förelägganden mot europeiska patentinnehavare.

EU har tagit upp frågan ett antal gånger med Kina utan att hitta någon lösning och har därför begärt att WTO tar upp frågan. Förfarandet anses bryta mot WTO:s regler kring patent.

Om frågan inte är löst inom 60 dagar kan EU begära att WTO utser en nämnd som avgör den.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)