JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skaparen av 68k-processorn hjälper Imsys

Igår presenterade Imsys – halvledarbolaget från Upplands Väsby – en partner inom datasäkerhet som bland sina medarbetare räknar Nick Tredennick – ansvarig för den klassiska cpu-arkitekturen 68k.

I ett samriskprojekt med amerikanska Jonetix ska Imsys utveckla lösningar för ”nästa generations datasäkerhet”. 

Det puttrar en del nya produkter hos Imsys kring företagets kommande AI-processor Alice. Imsys planerar produktlanseringar inom AI, smarta sensorer, IoT och gateways. 

Det som Jonetix och Imsys ska göra tillsammans är kopplat till detta. De ska addera autentisering och kryptering och annan datasäkerhetsteknik som pusselbitar.

Imsys kommer strax att inleda leveranser av IM4000 IoT Engine som är en controller för inbyggda system. Därefter kommer produkter för en smart sensor och en IoT-gateway att presenteras under året.

Basen för de lanseringar som Imsys planerar nu är dels företagets existerande processor IM-1000, dels en massivt parallell ny komponent kallad Alice-1000, optimerad för bland annat AI.

Imsys nisch är processorer som är mikroprogrammerbara vilket betyder att de kan byta instruktionsuppsättning och därmed optimeras för nya tillämpningsområden via mjukvara.

Jonetix har sedan många år varit partner och rådgivare till Imsys. På bolaget hittar vi Paul Wu och Nick Tredennick, som båda är halvledarinnovatörer. 

Paul Wu har flera patent inom datasäkerhet.

Nick Tredennick skapade arkiteuren 68k (MC68000) i slutet av 70-talet. Den har en rik historia. Den drev hemdatorerna och spelhallarna på 80-talet och den var Apples första arkitektur för  Macintosh. 68k hittade även många  tillämpningar inom inbyggda system.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)