JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tesla återkallar bilar med elegant twist

Tesla ”återkallar”, som det heter, 127 785 exemplar av Model 3 i Kina – de får ny mjukvara över Internet. I några bilar installeras övervakning i form av mjukvara som kommer att avgöra om de behöver byta hårdvara.

Det har upptäckts en risk att Model 3 sålda i Kina förlorar effekten under körning. Därför kommer 127 785 exemplar av Model 3 att ”återkallas” som det heter, trots att det i själva verket bara innebär att de får ny mjukvara installerad over-the-air (OTA) utan att behöva röra sig ur fläcken.

Några av bilarna kan inte OTA-uppdateras och får istället en del av sin programkod instrumenterad för att logga beteendet hos en komponent. Den loggen kommer därefter att avgöra om bilen behöver återkallas fysiskt för att byta ut komponenten.

Felet kan ha som effekt att fordonet vägrar att starta eller – värre – att det förlorar drivkraften under körning.

Återkallandet gäller bilar producerade mellan 11 och 25 januari, merparten producerade i Kina, men även importerade.

Orsaken är till­verknings­defekter på kraft­halvledar­komponenter i en inverterare till bakre motorn. Den kan sluta fungera efter en tids användning.

Ägarna uppmanas att köra försiktigt.

BILD: Sandy Munro

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)