JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 40 miljoner till vackra solceller

Peafowl i Uppsala bygger en anläggning för kundanpassning av sina unika genomskinliga solceller. Pengarna – 40 miljoner kronor – kommer från en investering ledd av Industrifonden och Navigare Ventures.

Cristina Paun

– En egen produktionsanläggning är vad vi behöver för att kunna kommersialisera vår teknik, säger Cristina Paun, medgrundare till Peafowl.

Anläggningen ska producera prototyper och anpassa produktionsprocessen till kundens tillverkning.

– Vi ser fram emot att kunna nå en större marknad.

Företaget har två kunder på gång inom glastillverkning och e-papper. Och en tredje inom konsumentelektronik. Peafowl hoppas även kunna hitta tillämpningar i inomhussensorer.  

Forskningen kommer att fortsätta att bedrivas på Ångströmslaboratoriet.

Företaget har bytt namn från Peafowl Solar Power till Peafowl Plasmonics.

Skönhet är allt

Peafowl är grundat på en fortfarande ganska outforskad fysisk effekt kallad plasmonisk elektronresonans. Peafowls solceller skapar el när plasmoniska nanopartiklar absorberar fotoner. 

Klicka för större bild!

En ledande forskare inom området är en av företagets grundare. Elektroniktidningen intervjuade honom, Jacinto Sá, år 2019.

Har cellerna hög verkningsgrad? Nej, den är usel. Grejen med dem är att de är – snygga. Jo, Peafowls nisch är strömförsörjning där estetik är helt avgörande.  

Skördarna är genomskinliga – i bilden ovan är de placerade på ett genomskinligt glassubstrat. I själva verket är elektronresonans i sig egentligen extremt effektiv. Därför kan cellerna alstra el trots att de flesta fotoner går rakt igenom.

Cellerna kan även erhållas färgtonade, där färgsättningen bygger på samma princip som påfågelsfjädrar. Då blir verkningsgraden snäppet högre. Både företaget och dess vd  heter faktisk ”påfågel” – Paun är påfågel på rumänska.

Bilden nedan: Cellens skikt är nanometertunna

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)