JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bosch köper Arioso

Tyska Bosch är världens störst tillverkare av memssensorer. Nu utökar företaget sin ställning på området genom att köpa av Arioso Systems som är specialist på minimala högtalare i memsteknik.

Dresdenföretaget Arioso Systems har rötter i forskning vid Fraunhofer IPMS och det tyska universitetet BTU Cottbus-Senftenberg. Det är grundat kring en ny typ av givare (transducer) där ljud alstras genom rörelse av vertikalt orienterade lameller inuti ett kiselchip.

Till skillnad från mer konventionella mems-membran utnyttjar Ariosos lösning snarare chipets volym än yta. Det gör att det går att bygga en extremt liten högtalare som kan alstra upp till 120 dB SPL (ljudtrycksnivå) utgående ifrån en aktiv chipyta på enbart tio kvadratmillimeter.

Ariosos teknik är enligt Bosch ett perfekt komplement till den egna produktportföljen med sikte på wearables och hearables.

– Det planerade förvärvet av Arioso Systems utökar vår expertis inom avkännandelösningar för konsumentelektronik inom området mikrohögtalare och gör oss ännu mer diversifierade. Därmed utökar vi vår position som teknikledare inom detta område, säger Dr Stefan Finkbeiner, vd på Bosch Sensortec i ett pressmeddelande.

Ariosos team kommer att inlemmas i Bosch Sensortec, som är Bosch dotterbolaget inom memsteknik. Först ska dock affären godkännas av berörda konkurrensmyndigheter.

Det två parterna är överens om att inte offentligöra köpeskilling eller andra detaljer kring affären.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)