JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Äntligen har USA en exadator

1,1 exaflops – det har en amerikansk superdator presterat på prestandamåttet Linpack. Därmed är drömgränsen på en exaflops i beräkningskraft officiellt passerad. Det finns dock ett smolk i glädjebägaren.

Smolket är att Kina förmodligen passerade drömgränsen för ett drygt år sedan. Med två datorer dessutom. Men eftersom Kina inte dokumenterat sin prestation ordentligt, så har de aldrig hamnat i den officiella topplistan Top500.

Istället är det nu en dator som heter Frontier som toppar Top500 för juni, publicerad idag. Egentligen väntades den dyka upp på listan redan i november, men det blev en sista  försening.

Datorn Frontier ägs av amerikanska energidepartementet och står placerad på Oak Ridge National Laboratory i Tennessee, USA.

Både cpu:er och gpu:er levereras av amerikanska AMD, och datorn är byggd av amerikanska Hewlett Packard. Modellen heter HPE Cray EX235a.

För intern kommunikation använder den Gigabit Ethernet, i likhet med de flesta datorerna på Top500-listan. Energieffektiviteten är 52 gigaflops/watt.

– Frontier är inte bara den mest kraftfulla superdator som någonsin existerat, utan även den första exadatorn, skriver Top500 i ett pressmeddelande, som om de två kinesiska exadatorerna inte existerade.

Senare i pressmeddelandet används kvalificeringen ”the first US system”.

Alla superdatorer finns inte på Top500-listan. Det finns säkerligen militära superdatorer som skulle platsa där, men inte rapporterar sin prestanda, för att vara hemliga.

Frontier petar ner japanska Fugaku till andraplatsen i Top500. Fugaku har legat i topp i två år på 442 petaflops och utmärker sig genom att vara byggd av Arm-processorer, där nästan alla andra superdatorprocessorer använder Intel X86-processorer.

Den tredje snabbaste datorn är finsk. Det är den intressantaste europeiska nyheten i Topp500 för juni.

Det är en nykomling i listan. Den står i Kajana och drivs av EU-samarbetet EuroHPC. Datorn heter Lumi vilket betyder ”snö”. Den presterar 152 petaflops.

På plats tio i Top500 hittar vi Europas tredje snabbaste dator. Den presterar 46 petaflops, heter Adastra och står i Montpellier, Frankrike.

Sverige har fem datorer på Top500. Den snabbaste finns i Linköping: Berzelius på 5,2 petaflops. I Linköping finns även Tetralith. På KTH finns Dardel och Beskow. På Chalmers finns Alvis. 

Efter att nyheten om Kinas två förmodade exadatorer avslöjades, har alla som hjälpte till att bygga dem placerats på USA:s handelsbojkottslista. Kina har dock fortfarande flest datorer på Top500: 173 stycken. USA är tvåa på 117.

Kinas toppnotering på Top500 är Sunway TaihuLight. Den leverererar 93 petaflops.

En exaflops är i sammanhanget en triljon beräkningar per sekund i så kallad dubbel precision, vilket betyder att talen har mellan 15 och 17 decimalers noggrannhet. En triljon är en etta följd av 18 nollor, en miljard miljarder.

Du som är intresserad av de fina detaljerna i denna milstolpe kan läsa vad expertsajten The Next Platform skriver om Frontier:

Frontier: Step by step, over decades to exascale
At long last, HPC officielly breaks the exascale barrier

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)