JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskning: Bilar som laddar varandra i full fart

Ladda i full fart med sladd eller arm från bilen framför. Idén kommer från amerikanska forskare i en artikel publicerad i tidskriften Scientific Reports.

Att ladda elbilens batteri från ett stationärt batteri är en gammal idé. Men att ladda i full fart på motorvägen från en medtrafikants batteri – det är en ny idé, såvitt Elektroniktidningen vet.

Forskarna kallar det P2C2 (Peer to Peer Car Charging). Syftet är att spara restid. Att stanna för att ladda tar tid.

De tänker sig att anslutningen av laddsladden ska kunna ske automatiskt. Och utan att bilarna behöver stanna. En drönare kan bära över en kabel. Eller så kan fordonen kopplas ihop med en flexibel arm.

Köpare och säljare hittar varandra i en molntjänst. Säljaren kan vara ett annat privatfordon eller ett företag som trafikerar viktiga leder med lastbilar fulla av batterier. 

Flera kunder skulle kunna haka ihop sig till en fordonskolonn och ladda samtidigt.

Forskarna presenterar ytterligare idéer i texten. Systemlösningen kan bli mer bli flexibel om extra snabbladdande batterier används. Därmed kan kund och säljare mötas när de delar väg under kortare sträckor. Det snabba batteriet  överför senare sin energi till elbilens normala batteri.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)