JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alzheimers och fallolyckor kan förutspås med hjälp av radar

Variation i stegtid är ett tidigt tecken på Alzheimers och det indikerar också risk för att personen kan komma att ramla. En frisk person har normalt en regelbunden gång.

Det går att mäta stegtiden med en liten radar som sätts på väggen, i taket eller på annan lämplig plats. Tekniken fungerar lika bra hemma som på en vårdinrättning eller ett äldreboende. Den inkräktar inte på integriteten i och med att den använder en radar och inte en kamera.

Forskarna har använt en kommersiell produkt och byggt in den i en enhet som inte är större än en brandvarnare.

– En person med risk för fallolyckor har ofta en stor variation i stegtid. Till exempel kan första steget ta en sekund medan det andra kan ta två sekunder, säger Xuezhi Zeng, som är forskare inom biomedicinsk elektromagnetik på Chalmers tekniska högskola, i ett pressmeddelande.

Förebyggande åtgärder som sjukgymnastik, skräddarsydd träning eller anpassning av möblering i hemmet kan sättas in för att förhindra fallolyckor och därmed undvika både lidande och kostsam sjukhusvård.

En ökad variation i stegtid är kan också vara ett tidigt symtom vid kognitiva sjukdomar, såsom alzheimers. Alzheimers sjukdom är en av de vanligaste orsakerna till demens i världen, och är svår att upptäcka vid ett tidigt stadium.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)