JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolt kritiseras för ryskt nickel

Northvolt får kritik för att det har det ryska företaget Nornickel i sin leverantörskedja. Nornickels verksamhet i ryska Norilsk har gjort kommunen till en av de mest förorenade platserna på jorden.

Kritiken kommer från den norska miljöaktivisten Fredrik Hauge och från Niklas Zandén, professor i företagsekonomi.

Northvolt är i färd med att ta bort Nornickel som leverantör, men de båda kritikerna anser att Northvolt aldrig borde ha valt det som leverantör överhuvudtaget, med tanke på att det smutsat ned miljön i Norilsk under årtionden

Radioprogrammet Kaliber har pratat med de två kritikerna och konfronterar Northvolt för dess ”kompromisslösa” ambition att bygga världens grönaste batterier, samtidigt som det köper metaller från Nornickel.

Northvolt hoppas att Nornickels engagemang i batterimarknaden ska leda till att företaget gör miljöförbättringar eftersom Europa kommer att ställa hårda miljökrav 

Emma Nehrenheim

– Om omställningen leder till att gruvbolag som Nornickel tar investeringar för att bli mer hållbara – det ser inte jag som en kompromiss. Det ser jag som ett steg framåt, säger Northvolts hållbarhetschef Emma Nehrenheim.

Men Nornickels utfästelser är ”greenwashing och propaganda” enligt Fredrik Hauge, som är den som ger den hårdaste kritiken i radioinslaget.

Fredrik Hauge är mångårig miljöaktivist i Norge. Han ges bland annat äran för att ha initierat Norges snabba elbilsomställning, och han är grundare av Northvolts norska konkurrent Morrow.

Northvolt är idag i färd med att plocka bort ryska Nornickel ur leverantörskedjan. Men inte av miljöskäl – Northnickel var grönast bland de anbud Northvolt fick – utan för att inte indirekt stödja Rysslands invasion av Ukraina.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)