JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två av tre mönsterkort kommer från Kina

EU:s Chips Act missar helt unionens beroende av Kina när det kommer till mönsterkort. Två av tre mönsterkort som importeras till Europa är tillverkade där. Det påpekar branschorganisationen IPC som vill se stöd till lokal produktion.

EU har i mer än ett decennium haft ambitionen att öka andelen halvledare som tillverkas lokalt men först med EU:s Chips Act allokerades stöd på miljardbelopp vilket lett till att Intel, TSMC, Globalfoundries med flera beslutat sig för att bygga nya halvledarfabriker.

Dock är beroendet av omvärlden, och framförallt Kina, än större för andra delar som behövs vid elektroniktillverkning.

I en rapport från i somras lyfter branschorganisationen IPC fram mönsterkort med syftet är att lobba för att EU-medel avsätts för att stärka den lokala produktionen. Tilläggas kan att organisationen även uppvaktat den amerikanska administrationen med samma budskap.

Enligt rapporten stod Kina för 57,3 procent av den globala mönsterkortsproduktionen år 2021, Nordamerika svarade för 3,6 procent och Europa för 2,3 procent. För 20 år sedan hade Europa mellan 20 och 30 procent.

Tittar man istället på importen till Europa kommer 65 procent från Kina. Totalt importerades mönsterkort för 4,2 miljarder euro.

Rapporten finns här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)