För att svenska företag ska kunna delta i EU:s jättelika forskningssatsning Chip Joint Undertaking, Chips JU, måste Vinnova få mer pengar. I en debattartikel i Dagens Industri uppmanar en lång rad tunga företrädare för den svenska elektronikbranschen regeringen att göra det.
Logiken är enkel, de medverkande företagen i EU:s forskningsprogram Chips JU står för 50 procent av kostnaden, 25 kommer från EU och 25 procent från Vinnova. Eftersom Vinnovas anslag minskar, istället för att öka, riskerar många företag som vill delta i programmet att få nobben.
Egentligen borde det här vara en no-brainer. Elektroniska komponenter och inbyggda system är en livsnerv i svensk industri. De EU-pengar som betalar en fjärdedel av Chips Joint Undertaking är i grunden också svenska skattemedel. Ju mer regeringen investerar i partnerskapsprogrammet, desto större del av Sveriges EU-avgift får vi tillbaka, står det i debattartikeln.
Vinnova planerar dessutom för ett svenskt kompetenscenter för halvledare inom ramen för Chips JU, något som riskerar att bli ett slag i luften om stora delar av industrin aldrig får chans att dra nytta av det.
Branschen är dessutom stor, företag som bygger på elektronik omsätter idag över tusen miljarder kronor och sysselsätter omkring 300 000 anställda.
Tunga aktörer som Volvo Cars, Northvolt, Ericsson och AFRY har gemensamt lämnat in en skrivelse till energi- och näringsminister Ebba Busch och till andra berörda ministrar. Företagen uppmanar regeringen att höja anslagen till innovation och elektronik. Svaret har dock uteblivet, står det i debattartikeln som är undertecknad av personer från bland annat Ericsson, Volvo Cars, Afry, Epiroc, Mycronic, KTH, Teknikföretagen, Smartare Elektroniksystem och Svensk Elektronik.
Debattartikeln finns här (länk).